Oddělení včelařství si Vás dovoluje pozvat na workshop tématicky zameřený na variabilitu populací včely medonosné v ČR, který se bude konat dne 29.11.2022 v areálu MEDELU, pavilonu M, učebně M2.12. Srdečně zvána je široká i odborná veřejnost!

Prezident republiky Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního děkana Agronomické fakulty prof. Jana Mareše, který se tak s účinností od 31. března 2022 stane v pořadí 34. rektorem školy. 

AKTUALITY

Tuzemští zemědělci v posledních letech pěstují stále častěji rostliny, které dávají méně nektaru. Včelí pastva ubývá také díky výraznému suchu, a to zejména v důsledku narůstajících teplot. Do budoucna to může ještě více oslabit včelstva, říká Antonín Přidal z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Proč mají mnozí včelaři v České republice prázdné úly?

Na tuto otázku se snaží najít odpověď mimo jiné i odborníci z Oddělení včelařství našeho ústavu.

Velké problémy přinesl českým včelařům loňský rok. Na včelstva útočí zejména roztoči, kteří měli v roce 2019 ideální podmínky k množení. Chovatelům nadělali velké ztráty, někteří z nich přišli i o všechna včelstva. Přesná čísla za celou republiku zatím nejsou k dispozici. Velmi pravděpodobně to přinese i zdražení medu. V České republice je podle posledních údajů evidováno 778.544 včelstev a 62.498 včelařů. Obě čísla jsou rekordní v rámci...

Účast našich dorktorandů na konferenci MENDELNET 2019 byla opět velmi úspěšná. Ocenění získali Barbora Müllerová, Marija Radojičić, Veronika Bromovská z oddělení rybářství a Petr Hrabina a Attila Balázs z oddělení zoologie. Gratulujeme!

FOTOGALERIE

AKTUALITY

Mendelova univerzita v Brně se rozhodla při příležitosti svých oslav
stoletého výročí od svého založení ocenit v jednotlivých oborech, které
reprezentuje, klíčové odborníky předáním medaile, která byla pro tento
slavností účel speciálně emitována.

Agronomická fakulta, která je přímou pokračovatelkou hospodářského odboru ustanoveného v roce 1919 při vzniku Vysoké školy zemědělské v Brně, slaví v tomto roce 100 let od svého vzniku. 

AKTUALITY

Účast našich dorktorandů na konferenci MENDELNET 2018 byla velmi úspěšná. Ocenění získali Marija Radojičić, Marian Hýbl, Attila Balázs a Eva Poštulková. Všem srdečně gratulujeme!

FOTOGALERIE

AKTUALITY